Sporda Dikkat

 

Dikkat Nedir?

Dikkat kavramının ilk tanımlanması 1900’lü yılların başında William James tarafından yapılmış ve birçok farklı tanım ile günümüze kadar ulaşmıştır. William James dikkatin insan yaşamındaki önemli rolüne odaklanmış ve dikkati “zihnin çeşitli, kendiliğinden, olası nesne ve düşünce dizileri arasından birini net ve belirgin biçimde seçmesidir” şeklinde açıklamıştır.

Dikkat, zihinsel etkinliklerin, belli bir fikir, olay ya da obje üzerinde yeterli bir süre tutulabilmesidir. Sporcu açısından düşünüldüğünde; dikkat, sporcunun fiziksel ya da zihinsel bir aktivite sırasında tüm uyaranlar arasından doğru uyaranı seçebilmesi ve tepki verebilmesi için, duyu organlarında ve vücudunda meydana getirdiği düzenleme işidir. Daha açık bir ifadeyle; dikkat, herhangi bir duruma ya da uyarana tepki vermeyi kolaylaştıran, duyu organlarının gerçekleştirdiği bir uyum, bireyin fiziksel ve zihinsel olarak enerjisini tek bir noktada toplamasıdır.

Lavellee ve arkadaşlarına göre dikkat üç farklı süreçten meydana gelmektedir. Bu süreçler algıda seçicilik, zaman paylaşımı (aynı anda iki ya da daha fazla işi beraber yapabilme becerisi) ve konsantrasyon ya da odaklanmadır. Algıda seçicilik, dikkatin dağılmasına neden olabilecek gereksiz uyaranların engellenmesini ifade eder. Zaman paylaşımı, sporcunun aynı anda iki ayrı beceriyi işleme koyabilmesini anlatır. Konsantrasyon ise sporcunun o anda en önemli göreve yoğunlaşmak üzere gösterdiği “zihinsel çaba”dır.

Dikkat Türleri

Spor ortamında dikkatin öneminin ve işlevlerinin anlaşılması için dikkat türlerinin bilinmesi önemlidir. Çünkü; okçuluk, dart gibi spor branşları için gereken dikkat türü ile basketbol, hentbol, voleybol, futbol vs spor branşları için gereken dikkat türleri birbirinden farklı olmaktadır. Dikkat çeşitleri ile ilgili olarak literatürde farklı sınıflandırmalar yapılmasına rağmen sportif performans için önemli görülen dikkat türlerinden bazılarının kısaca verilmesi uygun görülmüştür. Dikkat; seçili dikkat, bölünmüş dikkat, sürdürülebilir dikkat ve yoğunlaştırılmış dikkat şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Seçici Dikkat

Birçok uyaran, düşünce ve anının arasından, doğru davranış için uygun olan uyaranların seçilmesini sağlayan, beynin bu zihinsel yeteneğine seçici dikkat adı verilmektedir. Uygun uyarana dikkati yönlendirme ve dikkat etmeyi sürdürme becerisi sporda başarı için önemli bir etkendir.

Yoğunlaşmış Dikkat

Birçok uyaranın bulunduğu ortamda, sporcunun tüm dikkatini tek bir uyarana, tek bir noktaya odaklamasıdır. Sporcu, bu durumda performans üzerinde bozucu etkiye sahip çeldirici olan uyaranları reddederek, sadece göreve odaklanmayı başarabilmektedir. Dikkatin yoğunlaştırılması, birden çok uyaranın bulunduğu ortamda sporcunun tek bir uyarana yoğunlaşması anlamına gelir.

Sürdürülebilir Dikkat

 Dikkatin uzun bir süre, belirli bir görevi sürdürülmesi için korunması anlamına gelir. Bu durumda sporcunun, belli bir uyarıcıya aralıksız bir şekilde odaklanması beklenir. Uzun mesafe koşucularının yarışma süresince hem organizmadan gelen içsel uyaranlara (kas ağrısı, solunum frekansı gibi), hem de dışsal uyaranlara (rakiplerinin durumu, koşu mesafesi gibi) dikkat etmesi gerekmektedir.

Bölünmüş Dikkat

Sporcunun, aynı anda birden fazla uyarana karşı dikkatini toparlayabilme yeteneğidir. Basketbol, hentbol, su topu, futbol gibi birçok spor branşı, sporcunun aynı anda farklı uyaranlara dikkat edebilmesini, aynı anda birden fazla eylemi yerine getirmesini gerektirmektedir. Bu tür branşlarda sporcunun dikkat odağına alması gerekenleri kaçırması kötü performansla sonuçlanacaktır.

Spora Özgü Dikkat Biçimleri

Spor branşları beceri türü ve sınıflamaları açısından farklı özellikleri içerdiğinden, farklı sporlar farklı dikkat odağını gerektirmektedir. Nideffer ve Segal (2001)’e göre dikkatsel biçimin genişlik (geniş/ dar) ve yön (içsel/ dışsal) olmak üzere iki farklı boyutu vardır.

Geniş dikkat odağı; sporcunun çevresinde olup biten bir çok olayı anda algılamasını ifade eder. Geniş dikkat odağı, sporcuların hızla değişen çevrenin ve olayların farkında olmasını sağlar. Voleybol, hentbol, futbol, basketbol ve su topu gibi branşlarda sporcuların (özellikle de oyun kurucu pozisyonunda oynayan sporcuların) geniş dikkat odağının gelişmiş olması önemlidir.

Dar dikkat odağı; geniş dikkat odağının aksine sporcunun sadece bir ya da iki ipucuna tepki vermek üzere odaklanmasını ifade eder. Okçuluk, dart, atıcılık gibi branşlarda dar dikkat odağına sahip olmak performans için önemli bir özelliktir.

Dışsal dikkat odağı; sporcunun dikkatini rakibinin hareketlerine veya dışarıdaki bir nesneye yöneltmesidir.

İçsel dikkat odağı; sporcunun tüm dikkatini organizmadan gelen uyaranlara, duygularına ve düşünceye yöneltmesidir. İçsel dikkat odağı, genellikle sporcunun performansını sergilemeden önceki hazırlık sürecinde gerçekleşmektedir.

Sporcular, gerekli durumlarda dikkat odaklarını geniştendara, içselden-dışsala değiştirebilmeyi öğrenmelidirler. Bazı sporcuların, müsabakalarda dikkat dağınıklığı yaşadıkları, uygun olmayan ipuçlarına yöneldikleri, dikkat odaklarını kontrol etmeyi sürdürmekte problem yaşadıkları görülmektedir. Yaşanan bu problemlerin bazıları içsel bazıları ise dışsal dikkat dağıtıcılarından kaynaklanmaktadır. Sporcuların uygun olmayan içsel ve dışsal dikkat dağıtıcılara yönelmesi dikkatte kayma olarak adlandırılır.

Dikkat Problemleri

Dışsal dikkat dağıtıcılar, sporcunun dikkatini hedeflenen görevden uzaklaştıran nesnel uyaranları içerirken (ses, ışık vs), içsel dikkat dağıtıcılar ise sporcuların var olan göreve konsantre olma çabalarını engelleyen, daha çok sporcunun düşünce, duygu ve/veya bedensel duyumlarını (örneğin; olumsuz düşünceler, ağrı, yorgunluk gibi) içermektedir.

Sporcuların konsantrasyonunu bozabilecek tüm uyaranlar dikkat dağıtıcılar olarak ifade edilmektedir.

Dışsal dikkat dağıtıcılar

• Seyircinin hareketleri

• Gürültü seviyelerindeki ani değişiklikler (örneğin, bir kameranın tıklaması),

• Rakiplerin davranımları (örneğin, futbolda köşe vuruşlarında, forvetlerin rakibi genellikle kalecinin gelen topu takip etmesini önlemek için)

• Alışılmadık saha- zemin koşulları

• Hava durumu (örneğin, bir golfçünün rüzgârlı havalarda dikkati dağılabilir)

• Kötü hakem kararları

• Uygun olmayan koç davranımları

İçsel dikkat dağıtıcılar

• Sporcunun gelecekte neler olabileceğini merak etmesi

• Geçmişteki olumsuz anıların ve performansın hatırlanması

• Geçmişte olanlardan pişmanlık duyulması

• Hatalardan dolayı engellenmek

• Diğer insanların ne söyleyeceği veya ne yapacağı konusunda endişelenmek

• İstenmeyen düşünceleri bastırma çabası

• Yorgun, sıkılmış veya duygusal olarak üzgün hissetmek

• Motivasyon kaybı

• Tutulma

Yukarıda verilen içsel dikkat dağıtıcı örneklerinden özellikle iki tanesi oldukça önemli görüldüğünden açıklamak uygun görülmüştür. Bunlardan birincisi, istenmeyen olumsuz düşüncelerin bastırılma çabası, diğeri ise tutulmadır. 

İstenmeyen Düşüncelerin Bastırılma Çabası

Sporcu, bazen istenmeyen bir düşünceyi bastırmak ister, ancak bunu yaparken de istenmeyen düşünceden farklı uygun düşünceleri çağırmak için kontrollü (bilinçli) bir arayışa da girmiş olur. Çünkü zihnimiz aynı zamanda, istenmeyen düşüncenin herhangi bir işaretini bulmak için otomatik (bilinçsiz) bir arayış içine girer. Başka bir deyişle, bir düşünceyi bastırma niyeti, bastırma eyleminin başarılı olup olmadığını anlamak için, yine o düşünce ile ilişkili otomatik bir aramayı harekete geçirir. Normalde, bilinçli niyetli sistem, bilinçsiz izleme sistemine hakimdir. Belirli koşullar altında (örneğin, zihnimiz aşırı yüklenme ve uyarana maruz kaldığında ya da dikkatsel biçimimiz aşırı yorgunluk ve stres nedeniyle bozulduğunda) istenmeyen düşünceler ironik bir biçimde ön plana çıkmaya başlar. Özetlemek gerekirse, Wegner (1994)'in araştırması, sporcuların yorgun, gergin veya endişeli anlarda istenmeyen, olumsuz ve ilgisiz düşünceleri bastırmakta neden zorlandıklarını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sporcuların bazen farkında olmadan amaçladıklarının tam tersi olan eylemleri neden gerçekleştirdiklerini anlamamızı sağlar.

Tutulma

Tutulma, sporcunun baskısı altındayken, oyundan kopması, çevresine dikkat edememesi, basit hatalar yapması ve performansında dramatik düşüşler yaşamasıdır.

Sporcuların yarışma baskısı altındayken ortaya çıkan bilişsel, duygusal ve fizyolojik faktörler sporcunun bütünüyle oyundan kopmasına, çevresinde olup bitenlere dikkat edememesine, oldukça basit hatalar yapmasına ve performansında dramatik düşüşler yaşamasına neden olmaktadır. Bu durum spor psikolojisi alanında “tutulma-choking” olarak ifade edilmektedir. Tutulma, kötü pas atmak, maç sayısını kaçırmak gibi kötü performansa neden olan tekbir faktör değil; sporcuyu kötü performansa götüren ya da kötüleşen performans üzerinde kontrol sağlayamamasına neden olan bir süreç olarak düşünülmelidir.

Tutulmaya Neden Olan Faktörler

* Önemli yarışmalar

* Yarışma esnasındaki önemli anlar

* Koç, seyirci, aile ve diğerleri tarafından eleştirilme

Dikkatteki değişiklikler

*İçsel dikkat odağı

*Dar dikkat odağı

*Dikkat odağını değiştirememe

Fiziksel Değişimler

*Kas gerginliğinin artması

*Solunum frekansının artması

Performans Sonuçları

*Zamanlama ve koordinasyonun bozulması

*Kaslarda gerginlik ve yorgunluk

*Göreve ilişkin ipuçlarına yönelememe

1Yorumlar

Daha yeniDaha eski