Konsantrasyon

                          

Konsantrasyon

Dikkat bileşenlerinden biri olan konsantrasyon, dikkati gereksiz uyaranlara kapatarak, hedeflenen göreve yoğunlaşmak şeklinde tanımlanmaktadır. Spora özgü konsantrasyon tanımları dört önemli ayrıntıyı içermektedir. Bunlar; uygun ipuçlarına ve uyaranlara odaklanabilme (seçici dikkat), odaklanmış dikkatin korunabilmesi, olayın ya da durumun farkında olabilme, duruma göre dikkat odağını değiştirebilme becerileridir. Konsantrasyon, uygun olmayan ipuçlarına yönelme, odaklanmayı sürdürme, durumun farkında olma ve dikkat odağını değiştirebilmeyi gerektirir.

Konsantrasyon Prensipleri

Sporda etkili biçimde konsantre olabilmeyi sağlayan beş temel prensip vardır. Bu beş temel prensipten üçü optimal düzeyde odaklanmayı sağlarken, diğer ikisi odaklanmayı bozan faktörlerden bahsetmektedir.

• Sporcular konsantre olmaya karar vermelidir- konsantrasyon kazara ortaya çıkan bir durum değildir. Etkili konsantrasyonun ilk ilkesi, sporcuların zihinsel çaba harcamak için bilinçli bir biçimde konsantre olmaya karar vermesi, konsantre olmaya hazırlanmaları gerektiği fikridir. Sporcular da konsantre olmadan önce zihinsel olarak hazırlığını yapmalı, hazır olduğunu hissedebilmelidir. Bazı sporcular, spor müsabakalarında imgeleme becerilerini konsantre olmak için “açma” ve “kapama” düğmesi gibi kullanmaktadırlar. Örneğin, müsabaka esnasında, tenisçi ellerini kurulamak için çizginin gerisinden havlusunu aramaya koyulduğunda “switch off” duruma, tekrar çizgiye geldiğinde ise başlamaya hazır “switch on”duruma geçmektedir. Ünlü kriket oyuncusu Garry Sober konsantrasyonu şu şekilde ifade etmiştir. Konsantrasyon duş almak gibidir. Duş almaya karar vermediğiniz sürece musluğu açmazsınız. Duştan çıkarken de musluğu açık bırakıp, duştan ayrılmazsınız. Musluğu açar, sonra da kapatırsınız. İhtiyacınız olduğunda suyun hazır olması önemlidir” .

• Sporcular tek seferde sadece bir düşünceye odaklanabilir. Etkili konsantrasyonun ikinci prensibi “tek bir düşünce” ilkesi, yani her seferinde bilinçli olarak sadece tek bir şeye odaklanabileceğimiz fikridir. Aslında, insanların bilgi işlem kapasitelerinin sınırlı olduğu düşüncesinden yola çıkarsak, sporcunun da o anda sadece tek bir şeye odaklanabileceğini söylemek mümkündür. Özellikle de sporcular önemli bir atış öncesinde (endişeli olduklarında, baskı altındayken) sadece tek bir düşünceye odaklanmayı başarabilmelilerdir.

• Sporcu zihnen bir şeye odaklandığında, neyi düşünürse onu gerçekleştirecektir. Etkili konsantrasyonun üçüncü ilkesi, sporcuların düşündükleri ile yaptıkları arasında hiçbir fark olmadığında, zihinlerinin gerçekten odaklanmış olduğunu söyleyebiliriz. Sporcunun, düşünce ve eylemleri arasında mükemmel uyumu sağladığında en iyi performansına ulaşabilmesi mümkündür.

• Sporcular, kendi kontrolleri dışındaki faktörlere odaklandıklarında konsantrasyonlarını kaybederler. Sporcuların yüksek performans seviyelerine ulaşabilmeleri için belirgin, özel ve tamamiyle kendi kontrollerinde olan eylemlere odaklanmaları gerekir. Daha önce de ifade edildiği üzere, sporcular, kendilerini olumsuz etkileyen, kontrolleri dışındaki, yaptıkları görevle alakasız ve uzak gelecekle ilgili şeylere odaklandıklarında konsantrasyonları bozulacaktır.

• Sporcular endişeli olduklarında kendilerine değil, dışa odaklanmalıdır. Sporcular özellikle kaygılı ve gergin olduklarında kendileriyle ilgili içsel uyaranlara değil, dışa dönük eylemlere ve uyaranlara odaklanmalıdır. Çünkü, kaygının artmasıyla beraber sporcunun daha fazla özeleştiri yapması ve tüm farkındalığını kendine yöneltmesi mümkündür. Kaygı durumunda kişinin kendine odaklanması, görevle ilişkili uyaranların kaçırılmasına ve kötü performansa neden olmaktadır.

Konsantrasyonun Geliştirilmesi

Bilişseldavranışsal stratejilere dayalı konsantrasyon tekniklerinin birçoğu sporcuların düşündükleri ve yaptıkları arasında uyum sağlayabilmek için, sporcuların zihnen odaklanmış durumda olmalarını önermektedir. Sporcu zihnen bir şeye odaklandığında zihin “ilgisiz düşünceleri bertaraf eder, vücut alakasız gerilimlerden arındırılır ve sporcu o anda sadece beceriyi mükemmelleştirmek için neyin önemli olduğuna odaklanır”. Konsantrasyonu arttırmak üzere önerilen tekniklerden bazıları şunlardır:

Grid Kartları: En yaygın olarak kullanılan konsantrasyon egzersizlerinden biri Schmid ve Peper (1998) ve Weinberg ve Gould (2007) tarafından önerilen, sporcunun belirli bir zaman diliminde mümkün olduğunca çok sayıyı taramasını gerektiren bir görsel arama görevidir. Grid kartları dikkati odaklamayı ve ilgili ipuçlarını yakalamak için çevrenin taranmasını öğrenmeyi kolaylaştıran bir uygulamadır.

Simülasyon Kullanımı: Bilindiği üzere gerçek yarışma ortamları, antrenman ortamlarından farklı bir çok bileşeni içermektedir. Örneğin; rakibin- hakeminseyircinin varlığı, ışık, gürültü gibi birçok çevresel faktör yarışma ortamın antrenman ortamından farklılaştırır. Bunların yanı sıra kaygı, stres, korku, öfke gibi birçok psikolojik faktör de yarışma ortamının farklılaşmasına neden olur. Değişen tüm bu bileşenler sporcunun performansını da olumsuz etkileyebilmektedir.

Dolayısıyla, sporcuların yarışma durumlarında konsantrasyon problemi yaşamamaları için antrenman ortamlarının olabildiğince yarışma ortamlarına benzetilmesi gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeniDaha eski