Bilgi Kaynakları ve Bilgi Toplama

Bilgi Kavramı

Sözlük anlamı ile bilgi insan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkeler bütünü; öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek; insan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü gibi anlamlar taşımaktadır. Verinin bilgiye ve üst bilgiye dönüştürülmesi beşeri bilişsel çaba gerektirir ve bunun sonunda veriler anlamlı bütünlük oluşturacak biçimde algılanır.

Bilgi Kaynaklarına İlişkin Sınıflama 

-Birincil Kaynaklar, 

-İkincil Kaynaklar, 

-Üçüncül Kaynaklar,

Bilgi Kaynakları 

Kongre, Sempozyum, Konferans ve Seminerler, Kitaplar, Bilimsel Dergiler, Gazeteler ve Diğer Sürekli Yayınlar, Başvuru (Referans) Kaynakları, Sesli ve Görüntülü Kaynaklar, İnternet vs.

Araştırma İçin Gerekli Bilgi Türlerinin Belirlenmesi

Araştırmacı ihtiyaç duyduğu bilgileri yazılı, görsel veya işitsel kaynaklardan temin eder ve bu bilgilere göre araştırmasına yön verir. Bir araştırmada hangi bilgilere ihtiyaç duyulduğu; araştırmanın konusuna, amacına, problemin özelliğine, araştırma modeline, araştırmanın kapsamına, sınırlılıklarına ve varsayımlarına, evrenin büyüklüğüne, araştırmada yer alan değişkenlere, hipotezlere ve bunları test etme tekniklerine bağlı olarak değişecektir.

Literatür Taraması 

Literatür taraması sayesinde araştırmacı mevcut çalışmaları analiz ederek kendi çalışmasına nasıl bir yön vereceğine ve çalışmasında nasıl bir yaklaşım benimseyeceğine karar verir.

Bilgi Kaynaklarına İlişkin Temel Sınıflama 

İncelenen konuya bağlı olarak insanlar, belgeler, canlı ve cansız varlıklar birer bilgi kaynağı görevi görebilir. Birincil kaynak, kişinin bir olaya doğrudan katılması veya olayı gözlemlemesi sonucu edinilen yazılı veya sözlü bilgileri içeren bilgi kaynaklarıdır. İkincil kaynak, olaylar hakkında ikinci el bilgiler sunar. Herhangi bir amaçla, başka kişi veya kurumlar tarafından toplanan verilerin oluşturduğu kaynaklara ikincil kaynak denir. Üçüncül kaynaklara ise arama araçları (motorları) da denir ve bunlar birincil ve ikincil kaynakları yerleştirmeye yardımcı olmak ya da bir konuyu tanıtmak için tasarlanmıştır.

İkincil kaynaklardan veri almanın yararları aşağıda sıralanmıştır:

· Zaman ve maliyet tasarrufu: Araştırmacılar ikincil veriler sayesinde tek başlarına elde edemeyecekleri bilgilere ulaşabilirler. Ayrıca bilgi toplama faaliyetini kendilerinin yapması durumunda gerekecek kaynakların çok küçük bir oranına denk gelen bir maliyetle kaliteli bilgiye erişme imkânı bulurlar.

· Yüksek kalitede bilgiye ulaşma imkânı: İkincil veri kaynağı olarak sıklıkla kullanılan çeşitli veri setleri, özellikle de kamu kuruluşları tarafından düzenli aralıklarla yayınlanan raporlar, oldukça iyi tasarlanmış ve yürütülmüş bir araştırma süreci sonunda toplanan bilgiler sunmaktadır

· Boylamsal veri analizi yapma fırsatı: Belli bir konuyla ilgili zaman içinde en az iki kere bilgi toplanması sayesinde trend analizi vb. uygulamaları gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

· Verilerin analizi için daha fazla zaman kalması: Araştırmacı ikincil verilerden yararlandığında, kendisi veri toplama faaliyetini yürütmeyip yalnızca elde ettiği verileri anlamak ve istediği formata uygun hale getirmek için veri seti üzerinde bazı uygulamalar yapacaktır. Böylece veri toplamak için harcayacağı zamanı verilerin analizine ayırabilmesi mümkün olmaktadır.

İkincil verilerden yararlanmanın üstünlükleri olduğu kadar birtakım sınırlılıkları da vardır. Başlıca sınırlılıklar şunlardır:

· Verilere aşina olmamak: Araştırmacı verilerini kendisi topladığında verinin yapısını, özelliklerini ve değişkenleri çok iyi öğrenmektedir. Oysa hazır verilerden yararlanan araştırmacının, bu konuda bilgi sahibi olması, verilerini genel itibariyle tanıyabilmesi için bir süre veri seti üzerinde inceleme yapması gerekir.

· Verilerin karmaşıklığı: Bazı büyük veri setlerinde hem çok sayıda değişken hem de cevaplayıcı yer aldığından bu tür kapsamlı verilerin yönetilmesinde araştırmacı zorluklar yaşayabilir.

· Veri kalitesini kontrol imkânının olmaması: İkincil veri kaynaklarının tümü kaliteli veri sunmadığı gibi bazen de araştırmacı yararlandığı ikincil verinin kalitesini kontrol imkânına sahip olmayabilir

İkincil verilerin sahip olduğu sınırlılıkları ortadan kaldırmak ve bu tür verilerden uygun şekilde yararlanabilmek için araştırmacının cevaplaması gereken birtakım sorular vardır. 

Bunları aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz:

· Çalışmanın amacı nedir? İkincil verilerin alındığı araştırmanın amacının net olması, bilimsel bir yaklaşımla hazırlanmış olması gerekir.

· Verileri kimler toplamıştır? İkincil verileri yayınlayan kurumların teknik imkânlarının ve araştırma verilerinin toplanmasında görev alan uzmanların araştırma yürütme konusundaki yeterliliğinin değerlendirilmesi gerekir.

· Veriler nasıl elde edilmiştir? İkincil verilerin toplanmasında kullanılan yöntem, ana kütle ve örneklem büyüklüğü vb. konuların sorgulanması, öğrenilmesi ve değerlendirilmesi gerekir.

· Veriler başka kaynaklardaki bilgilerle örtüşüyor mu? İkincil verilerin doğruluğunu denetlemek için bu verilerin başka kaynaklardaki bilgilerle tutarlı olup olmadığı incelenebilir.

Bilgi Kaynakları

Kitaplar 

Kitaplardaki bilgiler pek çok konu başlığını belli bir düzen ve erişim kolaylığı içinde okuyucuya sunar. Araştırmacının mümkün olduğunca bir kitabın en son baskısını temin etmesi, daha güncel bilgilere ulaşması için gereklidir.

Bilimsel Dergiler 

Bilimsel dergiler, belli bir konuyu incelemek isteyenlerin başvurduğu temel kaynaklardan biridir. Bunların birçoğu basılı formatta olmasına rağmen, günümüzde giderek daha fazla sayıda bilimsel dergi internet aracılığıyla elektronik formatta yayınlanmaktadır.

Gazeteler ve Diğer Sürekli Yayınlar (Periyodik Yayınlar) 

Bu tür yayınların süreklilik özelliği sayesinde toplumsal olayların nasıl algılandığını, yorumlandığını, bunlara zaman içinde ne tür anlamlar yüklendiğini ve bu anlamlarda nasıl değişimler olduğunu anlamak mümkün olmaktadır.

Kongre, Sempozyum, Konferans ve Seminerler 

Bu etkinliklerdeki konuşmalar ve çalışmalar genelde basılı ya da elektronik olarak kaydedilmekte, konuyla ilgilenen araştırmacılar için önemli birer bilgi kaynağı görevi görmektedir.

Başvuru (Referans) Kaynakları 

Ansiklopediler, sözlükler, yıllıklar (almanaklar), istatistiki raporlar, biyografiler ve tarihçeler başlıca başvuru kaynaklarını oluşturur. İstatistiki raporlar belli bir konuya odaklanarak o konuyla ilişkili verileri bir bütünlük içerisinde ele alan, analiz eden ve sonuçları raporlayan belgelerdir. İstatistiki raporlardan yararlanırken dikkate alınması gereken temel nokta, bu raporların hangi amaçla hazırlandığını iyi bilmek ve araştırmamız için gerekli olan bilgileri bu raporlardan uygun şekilde çekip alabilmektedir.

Sesli ve Görüntülü Kaynaklar 

Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip herkes aynı bilgilere ulaşabilmekte ve zengin bir bilgi kaynağına düşük bir maliyetle sahip olmaktadır.

İnternet 

İnternet kullanıcılarının güvenilirlik konusuna yeterince dikkat etmemesi, doğruluğu kanıtlanmayan verilerin sağlam (güvenilir ve geçerli) bir bilgi gibi kabul edilmesine, değerlendirilmesine, analiz edilip yorumlanmasına sebep olmaktadır.

Arama Motorlarının İnternetteki Rolü 

Arama motorları girilen anahtar sözcük veya cümleyi alarak, aranan sözcükleri içeren web sitelerinin bir listesini sunan özel programlardır. Çeşitli arama motorları kullanılsa bile bunların web sitelerinin yalnızca belli bir kısmına erişme fırsatı sunduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

İnternet bir bilgi kaynağı olarak kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

· Araştırma yaptığınız konu ile ilgili web sitelerini ararken birden fazla arama motorunu kullanmak daha iyi sonuç verecektir; çünkü herhangi bir arama motoru internetin yalnızca belli oranını göstermektedir. 

· Arama sürecinde kullandığınız anahtar kelimelerin araştırma konunuza uygunluğu ve konuyu ifade etme yeterliği, web sitelerinde yapacağınız aramanın başarısını belirleyen çok önemli bir faktördür. Araştırmacı sabırlı bir şekilde, konuya uygun, mümkün olduğu kadar fazla anahtar kelime ile aramasını gerçekleştirmelidir. 

· Araştırmacı web sitelerinin dinamik yapılar olduğunun, bazıları ortadan kalkarken bir yandan da yeni internet sitelerinin oluşturulduğunun farkında olmalıdır. 

· Web siteleri sürekli değişmektedir. Bu sebeple araştırmacı mümkün olduğu kadar güncel bilgilerden yararlanmaya çalışmalıdır. Bu sitelerin sağladığı güncellik bir zorluğu da beraberinde getirmektedir: Web sitesinde yer alan bilgilerin sürekli değişmesi, yani eski bilgilerin kaldırılarak yerine yenilerinin konması, önceden ulaşılan bir bilgiye artık ulaşamamaya sebep olmaktadır. Araştırmacı böyle bir durumla karşılaşmamak için internetten ulaştığı bilgileri erişim tarihiyle birlikte kaydedip saklamalıdır. 

· Çeşitli arama motorları kullanılsa bile bunların web sitelerinin yalnızca belli bir kısmına erişme fırsatı sunduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeniDaha eski